Служебното правителство не предвижда пълен локдаун, нито допълнителни ограничения за най-възрастното

...
Служебното правителство не предвижда пълен локдаун, нито допълнителни ограничения за най-възрастното
Коментари Харесай

Не се предвиждат локдаун и ограничения за най-възрастните

Служебното правителство не планува цялостен локдаун, нито спомагателни ограничавания за най-възрастното население. Това разгласи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. " Кабинетът има политика, която е опция на локдауна, защото при локдаун има по-голям риск безсимптомен човек да болести други хора – няма такова всеобщо тестване. Искаме да минем през този пик с минимум вреди ", посочи зам.-министърът пред bTV. По думите му най-новите ограничения дават резултат, когато се гледат данните на 14-дневна база.

На въпроса дали ще бъде въведен зелен документ и за антитела той отговори, че решение ще има след няколко дни. Златанов добави, че към момента няма единно мнение измежду специалистите по този въпрос. За тестването на децата в учебно заведение уточни, че здравното министерство е определило рамката, а съответните дати и кой клас по кое време ще се завърне в учебно заведение зависи към този момент от решения на Министерството на образованието и на готовността на учебните заведения. Щадящите проби за деца били закупени към този момент, само че не са доставени. Очаква се това да стане до края на седмицата. Първата партида щяла да стигне за тестване на учениците две седмици. Тестването ще се прави в класните стаи, а не пред учебните заведения.

Малко по-късно пред здравното министерство беше даден брифинг на който заместник-министрите на опазването на здравето Александър Златанов и Тома Томов направиха обяснения за развитието на COVID-19 у нас. " Със зеления документ отчитаме, че доста действия в този момент работят, които другояче биха спрели изцяло при един локдаун. Имахме среща с всички районни здравни инспекции и усещането е, че ограниченията се съблюдават и това дава резултат. Сега условието за тест разрешава хората да бъдат диагностицирани в точния момент и да прекъснем разпространяването на болестта при повече хора ", каза Златанов.

На брифинга беше разяснена тематиката за противопоказания за слагане на ваксина. " Абсолютна контраиндикация е съществуването на анафилаксия или свръхчувствителност на някои към някои от съставените елементи на имунизацията или на помощните субстанции. Като опция за отсрочване на имунизацията във времето са съществуването на остро инфекциозно заболяване или друго остро положение, декомпенсиране на хронични болести – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични затруднения ", уточни Томов. " Отлагането може да е в интервал на няколко седмици или месеци за хора, които са с остро-инфекциозно заболяване, т.е., положение, обвързвано с температура, изнемощялост, а декомпенсация значи, че главното заболяване като (сърдечно, бъбречно и др.) е декомпенсирано – сега то не е в рамките на нормата, не се управлява вярно ", добави той. И разясни, че след възстановяване на положението, ваксина може да бъде сложена.

За момента няма данни за медици, които да са поискали да се командироват в София, с цел да оказват помощ в борбата против COVID-19. Предложението на здравните управляващи е опит да се пренасочи запас от места, където има остатък - а те са доста малко, към места, където има нужда от спомагателни медицински фрагменти. 

Зам.-министър Златанов отхвърли да назове съответен предел на брой болни, приети в болница или умряли пациенти с COVID-19, който да изисква въвеждането на локдаун. Изтъкна, че здравните управляващи наблюдават не един, а цялостен комплекс от критерии, поради които би могло да наложи тотално затваряне. Засега такава нужда няма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР